Cyberpesten: één op de drie jongeren al slachtoffer geweest

[Cyberbullying: 1 in 3 youths is victim]
Gazet van Antwerpen - 7/11/2012

Cyberpesten is - helaas - weer actueel door de dood van Tim Ribberink (20), de jongen die na jarenlang getreiter zelfmoord pleegde. In Nederland staat pesten nu hoog op de politieke agenda. Uit onderzoek blijkt zelfs dat één op de drie jongeren al het slachtoffer van cyberpesten is geworden, zegt Child Focus.

Cijfers over het aantal klachten dat de politie krijgt over cyberpesten bestaan in ons land niet. "Pesten is de context waarin bepaalde misdrijven worden gepleegd", zegt Veerle De Vries, woordvoerster van de Antwerpse politie.

"Dat kunnen bedreigingen zijn, laster, beledigingen, afpersing... Onder die noemers registreren we de feiten. Het fenomeen cyberpesten kunnen we niet zomaar uit onze statistieken plukken."

1 op 5 dader

"Maar uit onderzoek blijkt dat één op de drie jongeren al het slachtoffer van cyberpesten is geworden, en dat één op de vijf al dader is geweest", zegt Astrid Pouppez van Child Focus. Andere studies spreken van één op de tien slachtoffer en één op de tien dader. "

"Alleszins blijkt dat ouders het probleem zwaar onderschatten. Hen raden we aan om interesse te tonen in het virtuele leven van hun kind, en om een vertrouwelijke sfeer te creëren waarin negatieve gebeurtenissen geen taboe hoeven te zijn."

Bron: Gazet van Antwerpen - 7/11/2012
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1274593/cyberpesten-een-op-de-dri...